Продавець ТОВ "АЛЛХІМ" розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
812 відгуків
Відправлення замовлень від 300 грн.Самовивіз від 50 грн

При зверненні до компанії в неробочий час, Ваша заявка або питання буде опрацьовано в черговому режимі. Завжди на зв'язку.

+380 (97) 125-37-72
+380 (50) 766-50-07
+380 (50) 954-47-07
+380 (97) 321-67-27
Комплексне оснащення лабораторій
Кошик

Бутірометри. Види. Застосування.

Бутірометри. Види. Застосування.

Бутирометр (від латинських слів butyron – олія та metroo – вимірюю) – простий прилад для вимірювання вмісту жиру в продуктах кількісним способом, заснованим на простих хімічних реакціях. Цей метод дуже наочний і має такі переваги:

підходить для будь-яких жировмісних продуктів;

не вимагає дорогого обладнання та реактивів;

прилади не потребують калібрування, компактні і дозволяють здійснювати проби навіть поза лабораторією,

безпосередньо з виробництва;

дає швидкий результат з точністю до 0,02-0,2%, що достатньо більшості досліджень.

Види
На сьогоднішній день використовується кілька типів бутірометрів.

Одним із найточніших є ареометричний апарат Сокслета (Soxhlet). Його конструкцію розробив ще 1879 німецький хімік Франц фон Сокслет. Історично це була перша модель жироміра. І що цікаво, вона практично без змін використовується і досі.

Апарат складається з екстрактора (циліндричний посуд з двома трубками), приймальної колби та зворотного холодильника. Прилад дозволяє виділити з продукту і відстояти в спирто-ефірному середовищі жировий потік, який потім за допомогою насоса-груші переносять у скляну колбу зі шкалою, що дозволяє оцінити його об'єм (в% або мл). ,02%), Досить простий, універсальний (дозволяє виміряти вміст жиру в будь-яких продуктах - від молока до печива), але вимагає близько 10-12 годин на аналіз однієї проби. Тому сьогодні він застосовується переважно при контрольних вимірах у лабораторіях для точного контролю та перевірки зразків продукції.
 

Для більш оперативного контролю на виробництві та молочних станціях, як правило, застосовується метод Гербера (кислотний метод), в якому для поділу досліджуваного продукту на жир і твердіший осад використовують реакцію з концентрованою сірчаною кислотою та ізоаміловим спиртом.

Для реакції застосовується бутирометр, що є скляною колбою, одна частина якої більш вузька, довга і запаяна на кінці, а друга відкрита і ширша. У цей прилад поміщають продукт, що досліджується (наприклад, молоко), і додають реактиви. Для прискорення реакції суміш підігрівають на водяній бані, потім прокручують на центрифузі. В результаті жир, як легша фракція, збирається у верхній частині трубки.

Як користуватися?
Розглянемо алгоритм роботи із сучасним кислотним бутирометром з прикладу аналізу проби свіжого молока. Для інших продуктів послідовність кроків буде однакова, можуть відрізнятися лише рекомендований обсяг продукту і реактивів, що додаються (ці параметри можна дізнатися з супровідної документації або інструкції). Сам прилад повинен мати відповідний розмір та шкалу.

У колбу-бутирометр акуратно заливають сірчану кислоту. Для аналізу молока потрібно 10 мл реактиву.

Далі в посудину спеціальною піпеткою доливають пробу продукту (11 мл свіжого молока).

Додають ізоаміловий спирт (1 мл).

Прилад щільно закупорюють гумовою пробкою. Для цього використовують спеціальні пробки – двоконусні.

Фіксуючи пробку великим пальцем, колбу трохи струшують, щоб реактиви змішувалися. При цьому колба починає сильно нагріватись, тому її утримують через рушник.

Бутирометр у спеціальному штативі поміщають у спеціальну модель водяної лазні, забезпечуючи протягом 3-5 хвилин термостатування за 65-70°С.

Потім бутірометри з розчином центрифугують протягом 5 хвилин.

Після вилучення з центрифуги пробірки знову нагрівають протягом 2-3 хвилин у водяній бані при 65-70°С.

Виймають бутірометр з водяної лазні і, тримаючи його пробкою вниз, оцінюють розмір жирового шару за шкалою.

Отримати консультацію, замовити товар та дізнатися про наявність можна за телефоном: 050 615 74 51

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner