Визначення жиру методом екстракції
Зміст жиру нормується технічними умовами, тому цей показник систематично контролюють як у сировині, і у готової продукції.
Арбітражним методом визначення жиру в сировині та готовій продукції є екстракція різними розчинниками. Екстракція розчинником знайшла своє широке застосування наприкінці ХІХ ст. Сьогодні існує кілька методів. Це:
- Сокслет – так звана холодна екстракція
- Твісельман – гаряча екстракція, її ще називають безперервна екстракція, коли гарячий розчинник протікає через зразок
-
Рендалл - також гаряча екстракція, коли зразок знаходиться в киплячому розчиннику
Сьогодні одним із найбільш широко використовуваних аналітичних методів екстракції є метод Рендалла. Цей метод має багато спільного з методом Сокслета, а саме:
- Галузь застосування
- Точність результатів
- Збіжність результатів
При цьому Рендалл має ряд переваг:
- До 7 разів швидше
- Низьке споживання розчинника (відновлення розчинника)
- Низька вартість аналізу