Хімія в харчовій промисловості
Цікаво, чи замислювався людина, щоб він їв зараз, якщо б не хімія? Сам процес приготування їжі – ряд послідовних перетворень однієї речовини в іншу, які ми використовуємо щодня у побуті. А продукти в сучасному світі часто результат роботи хіміків. Судіть самі:
-
-
- здавна для випічки використовувалися дріжджі (реакція бродіння) і сода, гашене оцтом;
- реакція бродіння використовується при виготовленні квасу та пива, а газована вода – теж результат хімічного процесу;
- сік рослин використовувався для підфарбовування: найяскравіший приклад – старовинні рецепти фарбування великодніх яєць цибулевої лушпинням, соком буряка, червонокачанної капусти;
-
- щоб зберегти колір і «закріпити» його використовують оцет: борщ залишиться яскраво-червоним, якщо додати трохи оцту при варінні, і стане блідим, якщо довго варити овочі;
- а пересолений суп можна «врятувати», якщо опустити в нього загорнутий в марлю рис: ефект досягається за рахунок абсорбції;
- в сучасній харчовій промисловості використовуються безліч штучних барвників, ароматизаторів, стабілізаторів, згущувачів.
Хімія настільки міцно увійшла в харчову промисловість, що з'явився окремий напрям – молекулярна кухня. Рецепти повністю засновані на хімічних реакціях, з печінки роблять цукерки, з апельсина – спагетті, з бальзамічного оцту – ікру. Рецептура молекулярної кухні різноманітна, в процесі приготування використовується здатність молекул змінювати свої властивості і форму під впливом реагентів і різних факторів (наприклад, високих або низьких температур).
- рН у розчинах. Що це значить. Чим і як визначають.рН у розчинах. Що це значить. Чим і як визначають.Повна версія статті
- Характеристики плавикової кислоти та застосування в промисловостіХарактеристики плавикової кислоти та застосування в промисловостіПовна версія статті