Від чого залежать смак і запах віскі?
Факторів дуже багато. Насамперед — сировина. Важливо, произростало це сировина і речовини накопичили зерна. По-друге — технології. Запах напою залежить від того, каксушили сировину, каое обладнання використовували при перегонці, в які бочки розливали.
Букет віскі складають сотні летких сполук, все не перерахуєш.Тим не менш можна виділити п'ять груп речовин, що вносять найбільший внесок у формування аромату віскі: лактони, альдегіди, ефіри, фенольні та інші сполуки. Віскі запозичує ці речовини у дубових нирок, у яких зберігається роками. Чим більше витримка, темсильнее аромат і насиченою смак. Фенольні сполуки надають аромату віскі гірчинку і димок. Найбільш значущі в цій групі — крезолы, евгенол і гваякол. Запашне речовина евгенол, яка міститься, зокрема, вэфирном олії гвоздики, дає пряний запах. Гваякол — запах копченостей и обжаренного кофе. А вот крезолы пахнут лекарствами.
В отдельную группу специалисты выделяют лактоны, главный из которых 3-метил-4-октанолид. Два его пространственных изомеранаходят в ароматах всех виски, поскольку эти вещества содержатся в древесине дуба, из которых делают бочки. Поэтому их так и называют - «лактоны виски». Ни один природный аромат не обходится без летучих и пахучих альдегидов, среди которых сиреневый альдегид, ванилин, фурфурол, гексаналь. Сиреневый альдегид дает древесный, пряный дымный запах, ванилин — привкус и аромат ванили(особенно много ванилина в бурбонах).
Во время ферментации образуются сложные эфиры — этилгексаноат и изоамилацетат. Этилгексаноат привносит в виски яблочный аромат, изоамилацетат — грушевый. Вообще, изготовители виски стараются максимально избавиться от соединений, содержащих серу, поскольку в большинстве своем они пахнут не очень-то приятно и не облагараживают напиток. Поэтому при изготовлении виски используют медные перегонные кубы, чтобы медь связывала соединения серы.
І звичайно ж виробники вискиидут на різні хитрощі, щоб добитися яскравого, незабутнього аромату свого продукту. Наприклад, для витримки віскі використовують бочки з-під потрвейна і хересу, щоб отримати додаткові облагораживающие ноти.
- рН у розчинах. Що це значить. Чим і як визначають.рН у розчинах. Що це значить. Чим і як визначають.Повна версія статті
- Характеристики плавикової кислоти та застосування в промисловостіХарактеристики плавикової кислоти та застосування в промисловостіПовна версія статті